Els remolcs d'embarcacions al pla de Ciutadella: una qüestió d'ús responsable de l'espai públic

Article d'opinió - Ma Jesús Bagur. Regidora del PSM a l'Ajuntament de Ciutadella

Els remolcs d'embarcacions al pla de Ciutadella: una qüestió d'ús responsable de l'espai públic

Diversos veïns de Ciutadella ens han expressat la seva preocupació davant el creixent nombre de remolcs d'embarcacions que ocupen la zona de la colàrsega des Pla de Sant Joan i les dificultats per poder tirar a la mar les seves embarcacions a les rampes habilitades.

Des del PSM Més per Menorca, creiem en l'ús responsable de l'espai públic i la nostra prioritat ha estat i serà garantir el correcte ús de l'espai públic per al benefici de tota la ciutadania, i això implica evitar l'ocupació indiscriminada a la Colàrsega del Pla de Sant Joan per part de remolcs sense la matrícula corresponent o que no estiguin enganxats a cap vehicle. És important que les empreses de lloguer de barques tenguin el seu espai privat on deixar els remolcs i no fer-ho a la via pública. Ens consta que moltes empreses ho fan així i és d'agrair la seva responsabilitat, però d'altres es permeten emprar la via pública com a magatzem propi en detriment de la resta de la ciutadania.

Davant aquestes problemàtiques i amb l'objectiu de trobar solucions, es va aprovar inicialment al ple de dia 18 de maig de 2023 la nova ordenança de trànsit, circulació, mobilitat i seguretat viària que recull a l'article 82, que no es podrà estacionar a les vies públiques els remolcs separats del vehicle tractor. I que entrarà en vigor tan bon punt estigui aprovada definitivament.

Per altra banda, es va dur a terme l'adjudicació per part de l'anterior equip de govern de l'Ajuntament de Ciutadella, de l'ús de la rampa de Serpentona. Aquesta decisió ha permès alliberar l'ús d'aquesta rampa pels particulars, evitant els conflictes existents en anys anteriors i els ciutadans ens ho han agraït. És important, que les persones que tenen barca i volen gaudir d'un dia de platja, anar a pescar o navegar puguin fer-ho lliurement a les diferents rampes habilitades. Aquest és un exemple clar de com la regulació pot donar solucions que beneficiïn a tothom.

I també, vam instar a Ports IB perquè intervingués per a resoldre la situació que incomoda els ciutadans i els priva de l'ús adequat de la rampa del port de Ciutadella per un ús indegut d'algunes empreses de lloguer de barques sense titulació que no permetien als nostres vesins poder-ne gaudir com haurien desitjat.

Des del PSM Més per Menorca hem defensat i continuem defensant un ús responsable de l'espai públic, prioritzant sempre el bé comú i el servei a la ciutadania, que els vesins i vesines de Ciutadella puguin tirar les seves barques a la mar per anar a fer el dia a fora, anar a pescar i gaudir de la mar quan ho desitgin i que les empreses de lloguer d'embarcacions puguin treballar, és clar.
Tanmateix, aquelles empreses que no tenguin un espai propi per estacionar els remolcs haurien de deixar de fer ús de la via pública , i especialment a la Colàrsega del Port de Ciutadella i habilitar un espai privat que faci aquesta funció com així ja ho fan moltes empreses, perquè l'espai públic és un bé comú i la Colàrsega, com altres espais emblemàtics del nostre poble, volem que segueixi sent un espai on poder gaudir de la cultura com havíem fet en l'anterior legislatura organitzant diferents concerts i activitats en aquest espai.

Notícies relacionades