Fan falta les centrals nuclears?

Article d'opinió - Pepe Mascaró

Fan falta les centrals nuclears?

Quatre de les set centrals nuclears del país funcionen voluntàriament a mig gas des de fa setmanes, segons informà el diari “el mundo”. I continua dient, les cacerenyes Almaraz I i la seva bessona, Almaraz II, la valenciana Cofrentes i la castellanomanxega Trillo, des de començament d'any han frenat o retallat substancialment la seva producció de forma voluntària durant setmanes per raons purament econòmiques. Aquests episodis, que amenacen de repetir-se cada cop amb més freqüència davant l'espiral baixista del preu de la llum, han posat en guàrdia el sector.

Així, les centrals han optat per aturar la seva producció en lloc de tractar de competir amb els preus mínims que ofereix el mercat. Aquestes aturades programades, o en suspensions de més d'un mes, són habituals al sector, encara que el temor, és que la proliferació de renovables converteixi una cosa que és puntual en norma.

Tot i que no és la primera vegada que aquest tipus d'aturades tenen lloc, el sector no amaga la seva preocupació davant la possibilitat que l'abaratiment de l'energia que s'espera d'una entrada massiva de renovables converteixi en una cosa habitual, allò que és excepcional.

Els comptes no els hi surten. Els preus de l'electricitat serà barat i faran que tot el parc que vagi al mercat generi en pèrdues, i és clar, les centrals nuclears no estan per la feina de perdre doblers. Ja fa dies que redueixen càrrega per alta penetració renovable i els baixíssims preus que es donen al mercat. Però segons les informacions la cosa anirà a més.

A més de l'excessiva generació eòlica, algunes zones d’Espanya tenen alguns dels seus embassaments hidroelèctrics pràcticament a vessar i han d'estar despatxant molta d’aigua. Tot això fa que el preu de l'electricitat baixi.

La previsió és que aquests preus baixos continuïn i és possible que siguin més centrals nuclears les que es vegin en l'obligació de reduir càrrega o aturar la planta del tot. Això produeix una situació de pèrdues que obliga les centrals a demanar l’aturada, tal com va passar durant la pandèmia per l'escassa demanda i els preus baixos.

En definitiva, l’entrada d’energies renovables, fa que les nuclears perdin doblers.

Però la pregunta és la següent ... ... tot i les explicacions, els usuaris continuam pagant l’energia a uns preus altíssims, qui ho entén !!

Com diu aquella dita, “si vivim, coses veurem, un pardal passant va dir ... ...”

I si no, seguirem com sempre, "qui dia passa, any empeny".


 

Salut.


 

Pepe Mascaró


 

Notícies relacionades