Festes passades, coques menjades

Article d'opinió - Fanni Riudavets

Festes passades, coques menjades

Han passat les festes de Nadal, ha passat Sant Antoni -Diada Nacional del Poble de Menorca- i potser és bon moment de reflexionar sobre on ens trobam.

Som mestra des de fa ja molts anys i, sense cap dubte, l’educació és un àmbit fonamental de la meva vida. Durant festes vaig intentar no pensar-hi gaire, però ara és inevitable pronunciar-se sobre el “regal” miserable que ens va deixar, a finals de desembre, el Partit Popular.

Estic parlant dels pressuposts de la comunitat autònoma. El govern de la Sra. Prohens es va afegir a les concepcions de l’extrema dreta i va destinar seixanta milions d’euros a combatre l’ús de la nostra llengua als centres educatius.

El Partit Popular va fer seves les idees de Vox: racisme supremacista castellà i a això hi va dedicar aquesta doblerada. Vint milions d’euros per crear un problema que no existeix.

Però més enllà que és vergonyós que els governants de la dreta es dediquin a fomentar la divisió social i el conflicte, en lloc de procurar l’harmonia i la cohesió, hi ha una qüestió pràctica. A les escoles, als instituts, ens falten recursos, personals, materials i econòmics.

Són necessaris més ensenyants per atendre amb prou eficiència la creixent diversitat a les aules, fan falta més iniciatives pedagògiques, la dotació econòmica dels centres és ínfima, els edificis no estan preparats per a les noves exigències que provoca el canvi climàtic...

I en lloc de posar solucions ràpides i efectives als problemes reals que pateix la comunitat educativa, dediquen temps i doblers a segregar els alumnes per raons de llengua, a crear guetos, a desmuntar la feina feta durant anys des del consens i la cordialitat.

Certament és indignant veure com es combinen el sectarisme, la ignorància i la mala fe per destruir, separar, enfonsar. En definitiva, per fer mal.

En aquests moments, en què el Govern de les Illes Balears hauria de treballar, en cos i ànima, per millorar els resultats d’aprenentatge reflectits a l’informe PISA, per fer front al repte de la digitalització, en racionalitzar l’ús de la tecnologia a les aules, i un llarg etcètera, ha optat per perseguir la llengua catalana...

És molt trist haver de tornar a viure situacions així, però tampoc ens hauria d’estranyar. La dreta no estima la nostra terra, la voldrien encimentada i castellanitzada. Tanmateix, no se’n sortiran, no permetrem que converteixin Menorca i les Illes Balears en el pati del darrere de Madrid, que és al que aspiren. Al cap i a la fi, no deixa de ser l’actuació de persones desconnectades de les necessitats reals de la ciutadania,

No ho permetrem perquè noltros sí estimen la nostra terra, la nostra llengua i cultura i, de cap manera, deixarem que ens l’ofeguin.

Les festes són passades, les coques menjades, però la lluita no atura.


 

Fanni Riudavets