“Hauríem de ser més belgues?”

Article opinió – Oriol Baradad

“Hauríem de ser més belgues?”

Últimament quan sentim el nom de Bèlgica ens venen al cap processos judicials que no deixen gaire bé l’estat espanyol. El més recent, el cas d’en Josep Miquel Arenas Beltrán, més conegut pel seu nom artístic Valtònyc, un raper mallorquí conegut internacionalment per haver estat condemnat a l’Estat espanyol a 3 anys i 6 mesos de presó per les lletres de les seves cançons i que actualment viu exiliat a Brussel·les. Però bé, avui no vull escriure sobre temes judicials de Bèlgica, sinó que m’agradaria comentar un altre tema d’actualitat d’aquell país, la reforma laboral.

Bèlgica aquests dies ha aprovat la reforma laboral i des del meu punt de vista crec que està centrada en temes que, al meu entendre, faciliten encara més la vida a les persones que treballen, especialment pel que fa a la conciliació de la vida familiar i laboral. De les diverses mesures que han aprovat n’hi ha una que crida l’atenció, la possibilitat de tenir una jornada laboral de 4 dies. Els horaris de feina dels treballadors i de les treballadores de tots els sectors són flexibles i es permet fer jornades de feina més llargues a canvi de tenir tres dies de descans.

Personalment crec que aquesta mesura és insuficient, ja que simplement el que es fa és deixar el mateix nombre d’hores i el mateix sou i només es possibilita fer canvis horaris. Crec que el que realment s’hauria de fer seria reduir la jornada laboral a 4 dies, reduint les hores setmanals de feina i mantenint els sous. Tot i això, que els assalariats i les assalariades puguin flexibilitzar la seva jornada laboral i només fer feina 4 dies ja és una passa molt important.

Des del març de 2020, amb els confinaments a gairebé tots els països del món, s’han obert noves possibilitats laborals que fins en aquell moment no s’havien tingut en consideració. El teletreball o les reunions a través de Meet han posat de manifest que en determinats casos s’augmentava la productivitat dels treballadors i de les treballadores i els facilitava la conciliació familiar. Hi ha persones que fan feina que prefereixen dedicar més temps a la seva feina a canvi d’eliminar el desplaçament al lloc de feina, mesura que moltes empreses han vist amb bons ulls.

Des del meu punt de vista, Bèlgica obre encara més la porta de la flexibilització del món laboral permetent jornades de 4 dies amb un màxim de 10 hores per dia treballades, tot i que hi hagi sectors que considerin que fer determinades feines durant 10 hores no és bo per a la salut, argument que comparteixo en determinats casos. Ara bé, també estem acostumats a veure grups laborals que fan feines per torns de 12 o fins i tot 24 hores, per tant, no hauria de suposar cap problema poder fer feina jornades més llargues de 8h.

Supòs que Bèlgica seguirà avançant i d’aquí uns anys anunciaran que volen reduir la jornada laboral a 4 dies, però només amb 32 hores laborals. De moment, nosaltres seguim fent espectacles típics de circ al Congrés dels Diputats a l’hora de ver votacions per aprovar la reforma laboral que modifica aspectes com el tema dels contractes fixes, els contractes fixes discontinus, els contractes temporals, els contractes de formació, la subcontractació, la negociació col·lectiva, una nova regulació per als ERTE, noves mesures de flexibilització per tal de reduir els acomiadaments, canvis en el règim sancionador, enduriments en el règim sancionador, etc. Des del meu punt de vista és una reforma més pensada per a les empreses que no pas per al benestar del personal que hi treballa.

No trobeu que hauríem de ser una mica més belgues i avançar encara més amb la reforma laboral?

Notícies relacionades