Iniciam una campanya perquè els ajuntaments permetin la llibertat d’expressió

Després de l’aprovació, ahir al Parlament, de la llei de símbols, que representa un atac gravíssim al dret fonamental a la llibertat d’expressió, el PSM Més per Menorca inicia avui una campanya perquè els ajuntaments de Menorca prenguin mesures per assegurar l’exercici de la llibertat d’expressió i evitar la censura prèvia que vol imposar el Govern del PP de José Ramón Bauzá.

Maite Salord i Nel Martí han anunciat que avui s’han presentat mocions municipals per tal que els consistoris declarin com a “símbols oficials d’interès local” aquells símbols que el Govern Bauzá vol prohibir als centres escolars, com ara els llaços quadribarrats, o, en general, qualsevol manifestació simbòlica que aprovin els centres educatius. La iniciativa pretén aprofitar una escletxa legal de la llei de símbols, que en l’article 4, apartat 2) b) estableix que els municipis podran aprovar declaracions oficials d’interès local, com una manera d’alliberar els símbols que considerin escaients de l’autorització prèvia del Govern.

La llei aprovada ahir prohibeix l’exhibició en edificis d’ús públic, de qualsevol símbol no permès sense una autorització prèvia. Són símbols permesos els símbols oficials de la Comunitat Autònoma i els prevists en l’article 4. La resta són considerats no permesos i el seu ús es considera prohibit i sancionat. Precisament és l’article 4 el que conté l’escletxa legal que els menorquinistes pensen aprofitar per recuperar la llibertat d’expressió a través de símbols a les escoles. La moció proposa al ple dels ajuntaments “declarar com a símbols oficials d’interès local totes aquelles manifestacions simbòliques aprovades pels centres escolars del municipi als efectes d’atorgar-los el caràcter de símbol permès per al centre escolar corresponent, alliberant-lo de l’autorització prèvia, establert a l’article 4, apartat 2) b)”. D’aquesta forma, qualsevol símbol aprovat pel centre escolar del municipi en qüestió serà reconegut per l’Ajuntament com a “símbol oficial d’interès local” i esdevé símbol permès. La moció, a més, fa el corresponent amb el llaç quadribarrat i proposa que el consistori el converteixi “símbol oficial d’interès local” perquè sigui permès i els centres el puguin utilitzar lliurement, sense censura prèvia.

Maite Salord ha explicat que “una vegada declarats els símbols d’interès locals, els centres escolars els podran exhibir amb total llibertat, sense por a ser sancionats”. Salord confia que hi hagi una majoria d’ajuntaments que puguin aprovar aquestes mocions.

Nel Martí ha afegit: “vigilarem que el Govern no faci una interpretació extensiva de la llei. Com que afecta a un dret fonamental com és la llibertat d’expressió, la interpretació ha de ser el més restrictiva possible”.

Per a Martí la llei de símbols “forma part d’una campanya molt més ampla de repressió per part del PP, que està implicant retrocessos democràtics, contra la llibertat i contra els drets fonamentals”. Ha emmarcat en aquesta campanya mesures com ara la llei de seguretat ciutadana (“llei mordassa”), decrets llei com el de trilingüisme, imposat sense el consens de la comunitat educativa i que passa per damunt de resolucions judicials, o la modificació de la llei d’avortament.

Moció llibertat d’expressió