L’AIGUA, un be escàs !!!

Article d'opinió - Pepe Mascaró

L’AIGUA, un be escàs !!!

Obrir una aixeta i que surti aigua potable, es un gest quotidià a què estem acostumats, una cosa tan essencial continua sent un problema per a 2.200 milions de persones a tot el planeta.

Algunes dades interessants;

Sabíeu que més del 70% del planeta està cobert d'aigua però que del total només el 3% és aigua dolça? I que a més només el 2% està congelada? Sembla un bon argument per convèncer el cambrer que no et posi tant de gel.

Potser et sorprèn saber que la patata està formada en un 80% per aigua, la poma en un 85% i la tomàtiga un 95%, que es necessiten 450 litres d'aigua per produir un ou de gallina, o 7.000 litres per refinar un barril de petroli cru i per fabricar un cotxe més de 148.000 litres.

Unes dades que ens toquen més de aprop; el nostre cos humà està formant per un tant per cent molt gros d'aigua, concretament, els ossos són un 25%, el cervell un 75% i la sang en té un 83%. Sabíeu que una persona pot sobreviure un mes sense menjar però només 7 dies sense beure aigua.

Potser no ens adonem però al nostre dia a dia necessitem moltíssima aigua. Concretament, una persona utilitza de mitjana 190 litres d'aigua al dia.

Segons dades actualitzades fa setmanes, a dia d'avui, 1 de cada 3 persones no tenen accés a l’aigua potable. A països com el Txad, el Níger, la República Democràtica del Congo, Somàlia o Etiòpia els nivells d'accés a aigua potable i sanejament són inferiors al 50%.

Es calcula que una mica més d'un terç de la població del món viu a regions on escasseja l'aigua i que abans del 2.050 dos terços de la població mundial viuran en condicions d'estrès hídric, amb la desertificació afectant llavors a gairebé 1.000 milions de persones a un centenar de països. L'Escassetat d'aigua ja és i encara serà més, font de tensió i de conflicte.

En altres contextos hi ha aigua, però es desaprofita, està contaminada, es gestiona de manera poc sostenible o es paga a preus prohibitius. No és un problema d’escassetat, sinó d’ACCÉS.

I als conflictes, l'aigua es converteix en una ARMA DE GUERRA, la més cruel. Els bombardejos massius russos a xarxes d'aigua i electricitat a Ucraïna. La contaminació de pous amb cadàvers a la República Centreafricana, els assalts a dones i fillets que es desplacen a la recerca d'aigua al llac Txad.

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra cada 22 de març per recordar la rellevància de l'aigua al planeta i, per tant, a les nostres vides. Assolir l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible No 6: Aigua i sanejament per a tothom abans del 2030, és una tasca fonamental que cal abordar per sortir de la crisi mundial de l'aigua que vivim. I és que, malgrat que totes les activitats socials i econòmiques depenen en gran mesura de l'abastiment d'aigua dolça i de la seva qualitat, encara avui 2.200 milions de persones viuen sense accés a aigua potable.

No podem obviar que l'aigua és un dels recursos que més pateix per l'acció de l'ésser humà, però també és a les nostres mans revertir-lo.

Hem d’aprofitar els mitjans que tenim, la tecnologia, l'enginyeria i la innovació; l'ús d'energia solar per al bombament d'aigua, plantes dessaladores, el tractament per osmosi inversa ...

A vam si som capaços d’aportar el nostre granet d’arena dins aquest gran OCEA.

 

Pepe Mascaró

Secretari d’organització PSM – Més per Menorca

Notícies relacionades