La resposta al desafiament i la barbàrie del terrorisme no pot passar per la reducció de més drets en nom de la seguretat

B9WDLpqIUAAqsU4
Amb la por dels darrers atacs terroristes de França, la reforma autoritària i antidemocràtica de Codi Penal pactada per PSOE i PP, vol aprovar mesures pròpies de països dictatorials que vulneren drets humans fonamentals. Aquest pacte, no només va en contra de la delinqüència i el terrorisme, sinó també de les persones i la seva capacitat de protesta i de mostrar la disconformitat respecte a determinades actuacions. Amb la reforma del Codi Penal s’introdueixen disposicions penals que podrien convertir en acte criminal participar o recolzar, per les xarxes, determinades mobilitzacions. Així, per exemple, anunciar per les xarxes o participar en una protesta per evitar un desnonament, contra l’abús de les preferents, contra les prospeccions petrolieres o contra les retallades en sanitat i educació, segons com es faci, pot ser considerat terrorisme.

Setmana passada coneixíem que el nou “Pacte Antiterrorista” signat per PP i PSOE, pel qual s’acorda que en la modificació prevista del Codi Penal s’introdueixin millores per a la lluita antiterrorista. Aquest quart pacte s’ha presentat en forma de Proposició de Llei Orgànica per la qual es modifica el del 10/1995, de 23 de Novembre, del Codi Penal, en matèria de terrorisme.
La reforma que estan tramitant, amb l’excusa de lluitar contra el terrorisme, és un cop funest contra les llibertats públiques i els drets fonamentals protegits tant als textos internacionals com a la, per altres coses sacrosanta, Constitució. No es tracta de no combatre el terrorisme, més faltaria que no es fes, però a dia d’avui, més enllà de la implicació i modificació del codi penal, encara estem a l’espera de conèixer quins són aquestes noves eines i mecanismes contra el terrorisme que no teníem i que ara tindrem “gràcies” a aquest pacte i que en teoria, a més de tenir un ull darrere cada ciutadà, milloren la lluita aniterrosita i la fan més eficient.
Nombrosos experts, juristes i organitzacions de drets humans han denunciat el projecte de reforma per innecessària i autoritària. PSM Més per Menorca es vol sumar a organitzacions solvents com Jutges per la Democràcia o Amnistia Internacional i rebutja completament l’ús populista i autoritari de la normativa penal.

rajoy-recibe-a-pedro-sanchez-e_54413303842_53699622600_601_341-7d820
Després de les restriccions de la Llei de Seguretat Ciutadana i La tramitació del nou Codi Penal ja ataca la llibertat d’expressió, penalitza la manifestació, castiga la vaga, criminalitza les noves formes de protesta i obre la porta a considerar la resistència com a terrorisme. En la Proposició de Llei plantejada per PP i PSOE es redefineix el concepte de terrorisme. Ja no únicament es parla de delictes com a assassinats, segrestos, utilització d’armes o tràfic de les mateixes, com ocorria fins ara, sinó que volen modificar l’article 573 del Codi Penal per ampliar aquesta definició i considerar terrorisme molts més supòsits. Amb aquest nou pacte antiterroristes i la modificació que proposa, també, del Codi Penal, el ciutadà podrà trobar-se en la necessitat de demostrar que no és un terrorista, canviant les regles de joc. I no és un disbarat, no, sinó que el terrorisme pot ser un calaix de sastre, ja que de l’ambigüitat de la redacció i de la interpretació que se’n pugui fer, qualsevol altre delicte greu pot ser considerat com a delicte terrorista, si “altera la pau social”. I, si passa això, a partir d’aquest moment et poden aplicar la llei antiterrorista, i aquesta no és cap broma.

Ca tenir en compte, a més, que la legislació espanyola actual en matèria antiterrorista ja és de les més severes i restrictives de món occidental, incloent-hi delictes d’opinió. Ara, es vol anar encara més enllà, tipificant com a delictes conductes com ara la participació pacífica a una manifestació (considerada com delicte de desordres públics si de forma passiva no se segueix una ordre de la policia), o fins i tot creant l’aterridora figura dels delictes de pensament (pel simple fet de tenir textos que segons les autoritats puguin servir per a prendre eventualment la decisió de cometre un acte terrorista).
Per altra banda, hi ha la introducció de la cadena perpètua (o com li diuen cadena perpètua revisable), contraria tant a la lletra com a l’esperit de la Constitució, que estableix clarament que l’objectiu de les penes de presó ha de ser la reinserció social.

Des del PSM Més per Menorca consideram que la resposta al desafiament i la barbàrie del terrorisme no pot passar per reducció de més drets mb el nou Codi Penal , per part de l’estat, en nom de la seguretat, sinó que s’ha de construir a través d’un sistema penal garantista i de mesures que permetin resoldre conflictes internacionals enquistats. Perquè, la reducció de drets i la vulneració , de determinats drets humans, en nom de la seguretat és una contradicció en si mateixa.Final del formulario