Més aconsegueix que el Parlament insti al Govern contra l’abús dels preus dels carburants

El Parlament insta el Govern a denunciar Repsol, Cepsa i BP pel preu dels carburants

La comissió d’Economia aprova la proposició no de llei del Grup MÉS per exigir l’Executiu que actuï en defensa dels interessos dels consumidors de les Illes Balears

La Comissió d’Economia del Parlament ha aprovat avui una proposició no de llei del Grup MÉS en què s’insta el Govern a presentar una denúncia davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per investigar si les operadores petrolíferes REPSOL, CEPSA i BRITISH PETROLEUM, han concertat les seves actuacions en matèria de preus. També insta l’Executiu a enviar els inspectors de consum a comprovar si les estacions de servei compleixen la normativa pel que fa a consum i preus, i a fer un estudi urgent sobre la diferència del preu dels carburants a Balears en relació a la resta de l’Estat.

Gasolina

Des del Grup MÉS apunten que hi ha dades objectives que apunten cap a aquesta concertació de preus, com és el fet que sols a Balears se paga encara més d’un euro per gasoil, quan a al resta de l’Estat no és així. Així els preus van des del 0,82€ a Canàries i 0,92€ a Múrcia a 1€ a Andalusia, mentre que a Balears l’estació que ofereix el preu més barat és 1,11€, molt per damunt la mitja estatal. Les Illes Balears constitueixen una excepció a Espanya, ja que és l’únic lloc a on no es pot aconseguir gasoil per un euro o menys. També Balears és a on costa més la benzina. El preu de 60 litres de benzina 95, inclòs imposts, puja a 87,5€, la qual cosa suposa 4,4€ més que la mitja estatal.

Maite Salord i Nel Martí valoren molt positivament l’acord, i recorden que aquestes pràctiques contràries a la competència són clarament perjudicials pels consumidors i per l’economia balear en general, ja que encareix tots els productes i serveis, en la mida que els carburants fòssils constitueixen la principal i quasi única font d’energia pel transport. Aquesta situació suposa un greu perjudici pels ciutadans balears.

Des del Grup MÉS es feliciten que el Parlament hagi aprovat aquesta iniciativa per unanimitat (tret dels dos darrers punts, que no s’han aprovat perquè el PP hi ha votat en contra), i assenyalen que l’actitud passiva del Govern balear contrasta amb la decidida actuació que tingué la Xunta de Galícia, governada pel PP, davant una situació similar el 2011, quan va presentar una demanda a la Comissió Nacional de la Competència (organisme anterior) perquè procedís a investigar les operadores petrolíferes.

Per últim, des del Grup MÉS recorden que aquesta situació seria evitable o el seu impacte més reduït, si s’hagués aprovat el nou Règim Econòmic Balear previst a la reforma estatutària del 2007 i que havia d’entrar en vigència dia 1 de març de 2014 i que el Govern balear i el Govern espanyol, ambdós del mateix partit (PP), han incomplit greument.

Enllaç a la proposició no de llei aprovada (tret dels dos darrers punts, que no s’han aprovat)