No va passar res

Article d'opinió - Iker Riudavets

No va passar res

El passat dia 16 de novembre, Pedro Sánchez va ser novament investit president del Govern després de setmanes de negociacions i finalment arribant a un acord amb Sumar, Esquerra Republicana, EHBildu, PNV, BNG, Coalición Canaria i Junts. Amb tot això, aquest últim acord va fer esclatar les protestes dels sectors de la dreta i la ultradreta durant més d'una setmana els dies previs davant la seu del PSOE i els dies de la investidura al Congreso. El pacte amb els de Puigdemont, però sobretot, l'essència del pacte, la famosa Amnistia va fer treure els colors i desemmascarar les posicions més ultres o millor dit, feixistes, dels qui no estan d'acord amb aquest pacte.

Encara que el Partit Popular ha dit per activa i per passiva que les manifestacions han sigut pacífiques i han transcorregut amb normalitat, Feijóo va encendre els carrers. El principal objectiu d'aquestes protestes eren intentar pressionar al PSOE pel pacte de la Llei d'Amnistia, però a mesura que van anar passant els esdeveniments les protestes, els càntics i els símbols van anar cap a direccions que no tenien res a veure amb l'amnistia i van anar aflorant organitzacions neonazis i feixistes. Entre aquestes organitzacions s'han pogut identificar molts membres de Hacer Nación, FACTA, Bastión Frontal, Skin Retiro, Suburbios Firm, Ultras Sur, Ultras de Frente Bokerón i Ultras de Barcelona.

En aquestes protestes s'han vist banderes franquistes i amb l'escut de la bandera constitucional retallada, símbols i salutacions nazis i càntics homòfobs, racistes i masclistes, el "Cara al Sol", "muñecas" inflables al càntic de "Estas són las ministras del PSOE".I encara que en poques ocasions estic d'acord amb aquest refrany, pel que fa a aquestes protestes i com han compartit aquestes el Partit Popular i organitzacions neonazis i feixistes, aquest cop em sembla molt encertada: "Dime con quién andas y te diré quién eres".

Més enllà d'això, parlant de l'Amnistia, han dit que és un cop d'estat, que acaba amb la separació de poders, que suposa la destrucció d'Espanya, etc. Però si mirem enrere en el temps, a Espanya hi ha hagut moltes altres Amnisties i no va passar absolutament res.

No va passar res quan el 1977 es va aprovar una Llei d'Amnistia que va afectar els represaliats, però també a tots els cossos policials franquistes amb delictes de sang i les autoritats i funcionaris del règim, a més d’alliberar de condemnes als líders franquistes.

Tampoc va passar res durant els mandats de Felipe González i Aznar quan es va perdonar a terroristes dels GAL, a Alfonso Armada i a quasi 6.000 persones, a més de les amnisties fiscals de 1984 i 1991 aprovades pel Govern de Felipe González.

No va passar res tampoc quan el Govern de Mariano Rajoy va aprovar una Amnistia Fiscal l’any 2012 amb la que van perdonar milions d’euros d’evasió fiscal a 30.000 rics amb diners fora d’Espanya.

Aquesta cita no és meva, però la vull deixar per aquí: "Espanya s'ha romput amb la Constitució, s'ha romput amb l'Estat de les Autonomies, s'ha romput amb el tri-partit, amb les negociacions PSOE i ETA, amb l'Estatut de Catalunya, amb el Pla Ibarretxe, amb la moció de censura a Rajoy, s'ha romput amb el Govern PSOE-Unidas Podemos, amb la taula de diàleg, amb els indults, amb la reforma de la sedició, perquè es parlés català al Congreso i ara, Espanya es romp per la Llei d'Amnistia. I la realitat és que, l'únic que s'ha romput, és 35 vegades els discs durs de Bárcenas."

En definitiva, aquesta amnistia és un "golpe de estado", acaba amb la separació de poders, suposa la "destrucción de España", de la sacrosanta Constitució i la fi de la democràcia, però, amb totes les altres amnisties, no va passar res.


 

Iker Riudavets


 


 

Notícies relacionades