Per què l’accés a la naveta de Biniac està tancat des de la xarxa viària pública?

En el ple de Juny, demanarem per què la naveta de Biniac, inclosa dins els monuments Patrimoni de la Humanitat, té l’accés tancat

Fins fa poc, tenia accés des de la xarxa viària pública i que tenia subscrit el conveni de neteja entre el Consell i els diferents Ajuntaments

En el Ple del més de juny, el PSM Més per Menorca demanarà a la Consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, senyora Maruja Baíllo, per què l’accés a la naveta de Biniac, inclosa en els monuments que opten a la candidatura de Patrimoni de la Humanitat, té, actualment, l’accés tancat.

Accés tancat

La naveta de Biniac, situada dins el “Lloc de Menorca”, tenia, fins ara, accés des de la xarxa viària pública. Ara, com es pot veure si s’hi intenta accedir –i fins i tot així ho diu la web Menorca Talaiòtica del CIM, (http://www.menorcatalayotica.info/Contingut.aspx?IdPub=8604), la titularitat però també la gestió, és privada.
Des del nostre parer, entenem que el CIM, d’una banda, defensa una candidatura de Menorca Talaiòtica, però, per l’altra, no s’implica, com seria la seva responsabilitat, en la gestió dels jaciments, com és el cas de la naveta de Biniac, la gestió de la qual ha deixat en mans privades. Encara que la llei ho permet, la realitat és que, avui, l’accés a aquest BIC és molt més complicat del que era i, per tant, no podem compartir l’actuació de l’administració.

Des del PSM Més per Menorca demanem que el Consell faci complir el que marca la llei de patrimoni per garantir -a més d’una imatge homogènia, una gestió adequada i la reinversió dels doblers que es generen en la millora i promoció dels jaciment- l’entrada gratuïta i pública a la naveta durant uns dies determinats.

Així, les preguntes que volem que se’ns contestin són:

1.- Per què el CIM ha renunciat a la gestió d’aquest BIC?

2.- Per entrar s’ha de pagar el preu que es paga per visitar el “Lloc de Menorca”?

3.- Es compleix el que diu la Llei de Patrimoni en el sentit que els propietaris dels terrenys on s’ubica un BIC han de permetre un mínim de visites mensuals de forma gratuïta?

4.- Té previst el consell com es podrà visitar el jaciment en els períodes en que el “Lloc de Menorca” està tancat?

Com diu la portaveu del PSM Més per Menorca, “resulta preocupant veure com el Consell Insular de Menorca, que impulsa la candidatura de Patrimoni de la Humanitat, en tost de facilitat l’accessibilitat als monuments, encara fa passes enrere en aquest sentit. És molt preocupant aquesta falta d’implicació en la gestió, el manteniment i la promoció real entre els ciutadans del patrimoni talaiòtic de Menorca: l’autèntica promoció no passa, només, per fer una web, ni, molt manco, per fer reproduccions de “taules”: facilitar l’accés als monuments és prioritari i fonamental.”

Finalment , considera que “ seria contraproduent, que la declaració de Patrimoni de la Humanitat suposi que els jaciments que fins ara eren lliurement visitables es vagin convertint en de pagament i, especialment, si no es donen serveis i informadors a canvi i es garanteix la reinversió d’una part del que es cobra”.