PSM Més per Menorca insta al Govern a suspendre la campanya de fumigacions

La formació menorquinista instar al Govern a suspendre la campanya de fumigació àrea prevista per a aquests mesos d’octubre i novembre, tant a Menorca, declarada Reserva de Biosfera per l’UNESCO, com a la resta de les Illes Balears (24.059 ha a Mallorca i 2.969 ha a Menorca).

Helicòpter fumigant (2006)

“Aquesta fumigació massiva amb Dimilin suposa un perill ambiental pel sistema indiscriminat, no selectiu i altament agressiu que suposa. És una campanya imprudent i irresponsable, una manera d’actual a la qual ja ens té acostumades aquest Govern”, afirmen Maite Salord i Nel Martí, del PSM Més per Menorca.

Els menorquinistes, que ja van interpel·lar el Govern sobre el tema i han presentat una iniciativa en el mateix sentit en al Parlament, afirmen que la situació de la processionària no justifica un tractament tan agressiu i una despesa tan elevada, de 2 milions d’euros. “És un despropòsit ambiental i pressupostari: afectarà a una gran extensió de terres i utilitza un sistema d’aplicació indiscriminat i no selectiu, amb avionetes i helicòpters”, afegeix Nel Martí.

Segons la informació facilitada per APAEMA (Associació de Producció Agrària de Mallorca) al grup parlamentari MÉS, també és important tenir present que les zones a tractar són espais discontinus de pinar mesclades amb zones de cultius i de medi rural, la qual cosa augmenta el risc i invalida el pla tal com està dissenyat. Així mateix suposa greus perills per a la agricultura ecològica, l’apicultura, les edificacions en espais propers i la població invertebrada en general.

Per tot això, el PSM Més per Menorca considera imprescindible informes tècnics que avalin veritablement la situació de la processionària, i quin és el sistema de tractament necessari i més idoni.

Nel Martí recorda que en altres moments s’ha usat el producte químic Dimilin per fumigacions, però amb informe tècnic de la seva necessitat, i a zones localitzades, i no sempre de forma aèria. Així, per exemple es va fer per part de l’anterior govern de progrés.

“Hi ha sistemes i productes alternatius més saludables per la natura, més econòmics, més eficients, etcètera. I la Conselleria no en vol sentir ni parlar, i ja començant a fumigar obviant la contestació social i política de gran part de la societat”.

La Comissió Europea ja ha contestat a GOB per la denúncia per incompliment de la normativa ambiental, Europa ja l’està estudiant. “Pareix que el Govern no fumigarà a zones de Natura 2000, però i la resta?”, afirma Maite Salord.

A més, “es fa en pla colonial”, és a dir que és una gran empresa semipública com Tragsa, depenent del Ministeri que fins fa poc dirigia Cañete, la que fa aquesta feina. Una empresa avesada a fer operacions d’aquestes per la península: “28.000 hectàrees de massa forestal (descomptant la serra de Tramuntana, on en teoria no es faran fumigacions), potser a la península no són res, però aquí són més del 25% dels boscos de les Illes Balears”.