Noves sentències de nul·litat o improcedència en els acomiadaments en el sector públic instrumental, IBANAT
Nel Martí demana al govern que no recorri les sentències i faci cas de les recomanacions de l’Advocacia
La nefasta gestió de la reestructuració del SPI costarà a la CAIB entre 4 i 8 milions d’euros
“El Govern s’amaga darrera l’advocacia de la CAIB per a no donar la cara davant la cadena de sentències contra la CAIB que l’obliguen a indemnitzar i/o readmetre als treballadors acomiadats en el sectors públic instrumental”, així interpreta Nel Martí, diputat del PSM Més per Menorca la situació actual.
Nel Martí ha demanat vàries vegades al Govern -la darrera dimarts passat dia 14 a plenari- que expliqui com actuarà en la gestió dels recursos contra els acomiadaments, després de la Sentència del Tribunal Suprem. En aquest sentit MÉS ha demanat al Govern que reconegui que va errar en el camí per a la reestructuració del Sector Públic Instrtumental, no recorri les sentències i negociï amb els treballadors, tal com l’insta el TSJ.
“El Govern erra, s’equivoca, una altra vegada presentant nous recursos. Es va equivocar el primer dia, quan va haver de triar el camí a seguir per a la reestructuració del sector públic instrumental. En lloc de triar el camí de la negociació, dels expedients de regulació, de les recol·locacions, de les jubilacions anticipades, etc. etc., va optar per l’acomiadament a cost zero, per despatxar sense pagar res, sense reconèixer drets als treballadors i sense reconèixer que l’error en la contractació d’origen el va cometre l’administració. Ningú pot oblidar que més 80 % de les empreses i dels contractes indefinits no fixs es van generar per governs del PP.”, va recordar Martí a Gómez dimarts passat en plenari. Avui aquelles paraules recobren més sentit que mai.
“623 acomiadats, més de 300 treballadors que van recórrer, 113 recursos. Volien cost zero, per no negociar, i en canvi ara la sentència del Tribunal Suprem els obliga a indemnitzar a cost màxim (45 dies de salari per any treballat). Açò es diu el negoci de na peix frit”, afirma el diputat menorquinista.
“Ara mateix tenim la sentència d’improcedència contra l’Institut Balear de la Joventut, que afecta a treballadores que provenen de Turisme Jove, que el Govern no h arecorregut. En canvi, tenim sentències de nul·litat a Espais de Natura, Ibanat, de gent que li faltaven pocs mesos per jubilar, i per tant dur molts anys de feina (28-30 anys) i als que s’haurà de pagar la màxima indemnització (60.000-70.000 euros)…. i les recorre, contra les recomanacions de l’Advocacia, per motius polítics (ELECTORALISTES!!), sense tenir en compta les repercussions: increment del salari de tramitació en les sentències de nul·litat, que poden arribar a ser de 3-4 anys, o el que és més greu: tenir persones, com va passar a l’IDI, que se les ha dit que es quedin a casa i cobren la nòmina cada mes”.
Per a Nel Martí és evident que la gestió de Bauzá quant al sector instrumental ha estat nefasta, mancada de transparència, ineficient i arbitrària. Basta recordar els 30 treballadors d’Ibanat i Espais de Natura per després contractar a dos alts càrrecs; o tenir un Director de muntatge de Fires, sense muntadors, i fent una fira a l’any (enguany seran tres); o el cas dels emails entre alts càrrecs de l’IDI que confeccionen pedigrís polítics per a depurar i acomiadar.
Martí, creu que Gómez ha aplicat la política del “Top Secret” en el tema dels acomiadaments (fent referència a un pòsit que el Govern li va enviar junt amb le srespostes parlamentàries), i amaga la informació al Parlament i a la ciutadania. Però Martí no es conforma. Dimecre dia 22, a les 10.30, a la Comissió d’Assumptes Institucionals, el diputat del PSM Més per Menorca defensarà la necessitat de què comparegui Gómez a explicar tots els detalls que fins ara ha amagat.