Riera confirma la denúncia de MÉS sobre la inacció del Govern per mantenir 3/24 i Súper 3/C33

Confirmat: Bauzá, a menys d’una setmana de l’adaptació al nou dividend digital, no garantirà la continuïtat de 3/24 i Súper 3/C33.

Nel Martí considera que el Govern utilitza les excuses tècniques per amagar la seva dèria política contra el català.

“Sense 3/24 i Súper 3/C33 perdrem llibertat d’informació i un instrument de normalització molt important, però ni una cosa ni l’altra interessen al PP.”

Avui la portaveu del Govern ha confirmat allò que fa tres dies denunciava MÉS: Bauzá no té cap intenció de mantenir la recepció dels canals en llengua catalana 3/24 i Súper 3/C. “Aquesta decisió està presa de fa molts mesos, i el Govern ha jugat amb l’ambigüetat i la contradicció per evitar la mobilització ciutadana”. Nel Martí recorda com Antonio Gómez, Conseller de Presidència, el mes de gener deia que “tècnicament no es podien utilitzar els multiplex dels consells insulars”. Després, en resposta escrita del mes de febrer, el Conseller d’Economia deia que el Govern ho “estudia”. La realitat és emperò que a menys d’una setmana perquè es faci efectiva la nova reordenació amb el dividend digital Bauzá no garantirà la continuïtat de 3/24 i Súper 3/C33. 

tv3

A la proposició no de llei que es debatre dimecres passat a la Comissió d’Assumptes Institucionals, i que va ser rebutjada pel PP, es demanava al Govern que s’impliqués per a garantir la recepció de tots els canals de televisió en llengua catalana a partir del l’1 d’abril de 2015.

La regulació estatal de l’espai radioelèctric preveu suprimir canals de TDT per deixar freqüències disponibles per a la telefonia mòbil de 4a generació. Nel Martí considera que aquesta reordenació no pot servir d’excusa per suprimir canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Val a dir que la normativa contempla la supressió d’un dels dos múltiplex que actualment tenim a les Illes Balears.

En aquest sentit, MÉS ha fet dues propostes. En primer lloc, instar el Govern perquè asseguri la recepció dels actuals canals de la CCMA (TV3, 3/24 i Súper 3/C33). I en segon lloc, que reclami de l’Estat una consideració específica, per tenir llengua pròpia, per a les Illes per a mantenir, igual que ho fa Catalunya, els dos múltiplex autonòmics. “El Govern ha d’explicar si ha defensat aquesta especificitat o no, i quines gestions ha fet”, explica el diputat Nel Martí.

En aquest sentit, Martí recorda que els consells hi estan disposats. Fins i tot el Consell de Menorca ha aprovat una resolució que recull les mateixes propostes de MÉS.

“No basta quedar-nos només amb TV3. cat”, diu Nel Martí. “No podem acceptar una altra retallada en la recepció de canals en llengua catalana, que compartim amb altres comunitats, perquè aquest és un element important per a la normalització i la cohesió lingüística”.

Nel Martí proposa que s’utilitzin els múltiplex insulars (ara mateix en tenim 1 per a Mallorca, 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera) per a mantenir, i fins i tot augmentar, l’arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT.

En aquest sentit, es proposa usar els canals de què disposen els consells insulars per a emetre-hi IB3 i IB3 HD i aprofitar per a complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de realitzar desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.

D’altra banda, el múltiplex autonòmic podria donar cabuda a TV3Cat, 3/24 i C33/Super3 i fins i tot a Esport 3, amb garanties de qualitat.