Un descontrol com una torre

Article d'opinió - Miquel Àngel Maria

Un descontrol com una torre

La vida útil de la torre de control de l’aeroport de Menorca acaba l’any 2024. Des de 2009, AENA ha anunciat diverses vegades la construcció d’una nova torre de control. Però mai no ho ha fet. Per contra, el juliol de 2019 va anunciar amb gran pompa un projecte per substituir la vella torre per una sala de control virtual, ubicada dins una sala interior de l’aeroport sense visibilitat exterior directa. Tot a través de pantalles, tot molt modern, tot molt meravellós.

Des del primer moment, els representants de CCOO a l’aeroport van alertar sobre nombrosos aspectes que no quedaven gens clars en aquell projecte. AENA no ha fet mai cas d’aquests advertiments, i sempre ha assegurat que el projecte era 100% fiable... i que estaria instal·lat i en funcionament el desembre de 2021. Som al març de 2023, i ara no tenim ni una cosa ni l’altra. AENA no ha fet les millores necessàries en la torre de control antiga, tampoc no ha projectat una torre de control física nova, i els inconvenients sobre els quals que van advertir els representants dels treballadors s’han verificat com a certs.

Ara ja no s’hi val a dir que “són coses dels sindicats”. Els tècnics de manteniment i els controladors de l’aeroport de Menorca parlen tots amb una sola veu: no hi ha risc per a la seguretat de la navegació aèria, però sí amenaça de problemes d’operativitat: l’aeroport de Menorca podria quedar temporalment inoperatiu.

Què passaria si, en ple estiu, amb més de vint operacions aèries per hora, l’aeroport tanca perquè la torre virtual falla? A on s’enviaran les desenes de vols i els milers de passatgers afectats? Trobaran hotel a Mallorca, a Eivissa, a Barcelona, en plena temporada turística? O els deixaran tirats a la terminal d’un aeroport vesí mentre esperen que l’aeroport de Menorca torni a estar operatiu?

Per tres vegades —octubre de 2019, febrer de 2021 i febrer de 2023— el Ple del Consell Insular de Menorca ha demanat el replantejament d’aquest projecte. Però AENA no escolta ningú, i continua dient que tot són exageracions. Segur?

Els controladors ens han demanat als representants públics que visitem les dependències on s’està instal·lant la torre virtual, i que sense ser experts entendrem perfectament fins a quin punt tot plegat és un nyap. Som-hi, idò. El senador Vicenç Vidal, a instàncies de Més per Menorca, ha demanat a AENA, a ENAIRE i a la Ministra de Transports que organitzin una visita amb el Senador, els representants dels grups polítics al Consell Insular i els diputats menorquins al Parlament de les Illes Balears, per comprovar què hi ha de cert en tot açò.

De moment no tenim resposta, però no vull creure que s’hi neguin. En el fons, la pregunta que ens feim és per què els menorquins hem de ser el conillet d’índies d’un experiment que està resultant fallit a altres aeroports d’Europa, amb molt menys trànsit aeri que el nostre.

Duim prop de dos anys de retard perquè s’estreni la meravellosa torre virtual, i ara resulta que no hi ha ni tan sols data prevista. Ni per obrir aquesta sala remota, ni per fer les millores que necessita la torre física si l’altra falla, ni per fer una torre de control nova. De moment, l’únic que tenim és un descontrol com una torre.

 

Miquel Àngel Maria Ballester.

Notícies relacionades