Votar al País Basc

Article d'opinió - Eduard Riudavets

Votar al País Basc

El pròxim diumenge se celebren les primeres eleccions d’un llarg periple electoral. Les eleccions al Parlament Basc (Eusko Legebiltzarra) seran seguides en els següents mesos per les catalanes i per les de la cambra europea.

Sense descartar, en absolut, que també hi pugui haver un avançament electoral de les eleccions a les corts espanyoles, el que és evident és que aquesta allau de comicis pot suposar un reequilibri profund en el panorama polític.

Si més no, les eleccions basques tenen en si mateixes, sense cap mena de dubte, una importància transcendental. Tant pel context polític a Euskadi com per les conseqüències en clau espanyola.

Els ciutadans i ciutadanes del País Basc votaran per tretzena vegada per escollir els seus representants a la institució que, ara per ara, ostenta la sobirania popular de part de la nació basca. És important deixar clar que Euskal Herria també inclou Nafarroa i Iparralde. Tanmateix, Euskadi (Bizkaia, Gipuzkoa i Araba) és el nucli fonamental del seu ressorgiment nacional.

Així, pel que pronostiquen les enquestes, sembla que el sobiranisme progressista pot aconseguir un significatiu creixement en nombre de vots i escons. Hi ha, fins i tot, la possibilitat real que EH-Bildu assoleixi la lehendakaritza.

Tot plegat contrasta poderosament amb el repugnant discurs de la dreta cavernària.

Fa gairebé tretze anys que ETA va anunciar el cessament de la seva activitat i sis des que es va dissoldre definitivament. Així i tot, tant el PP com Vox continuen parlant i actuant com si estigués en plena acció. I aquest espantall no només l’empren a l’àmbit basc, sinó que també l’agiten en qualsevol cursa electoral, en tota mena de debats, en tots els fòrums on poden treure’n rèdit polític.

Vet aquí llavors la importància que, més enllà de les terres basques, tindran els resultats del proper 21 d’abril. Si per a Euskadi poden ser una passa importantíssima en el procés de redreçament nacional, per a la resta de nacions que també han de patir la dominació espanyola pot suposar el trencament de la repugnant instrumentalització que fa la dreta d’un passat dolorós.

Ara per ara, EH-Bildu, una formació política absolutament compromesa amb la democràcia, encarna els valors que qualsevol persona progressista i sobiranista pot assumir com a propis...

Construcció nacional d'Euskal Herria, democràtica, d'esquerres, ecològicament sostenible, i emancipadora des d'un punt de vista feminista. I de projecció internacionalista. Així doncs, aquesta imatge geomètrica del procés d'emancipació inclou a totes les parts, condicionant-les entre si i aconseguint la interacció de les variables: territori, energia, alimentació, ecologia, cures, cos, condicions materials i explotació econòmica.

Aquest darrer paràgraf no és de la meva collita. És de la seva ponència política. Amb això, i amb altres objectius que hi podria afegir, la conclusió és evident. De poder, jo votaria EH-Bildu.


 

Eduard Riudavets.