Ahir eren rates, avui goteres, i demà? Què serà demà? Què passa al Mateu Orfila?

Ningú surt a donar explicacions pel que està passant a l’hospital Mateu Orfila. Ningú dóna la cara per Menorca

El PSM Més per Menorca expressa la seva preocupació i malestar per com s’està gestionant la sanitat pública a Menorca, i en especial pel que afecte a l’Hospital Mateu Orfila. Fa unes setmanes els menorquinistes denunciaven públicament l’existència de rates a zones sensibles del centre hospitalari (que exigeixen una total assepticitat), concretament a l’interior d’un quiròfan. Tot i que el gerent de l’hospital va matisar els fets -dient que no havien acabat entrant en el quiròfan- el PSM Més per Menorca té una altra versió, i per aquest motiu va sol•licitar la compareixença urgent del conseller de Salut del Govern de les Illes Balears per tal que donés explicacions detallades dels fets. Aquesta compareixença encara no s’ha produït, i els fets queden sense aclarar generant incertesa i malestar entre els treballadors del centre hospitalari i els usuaris.

Avui, els menorquinistes posen en coneixement un altre fet insòlit. La primera setmana del plujós mes de setembre un quiròfan va sofrir una gotera en plena operació quirúrgica. “Aquesta situació és insostenible. És inacceptable que es produeixin fets com els esmentats, però és més greu encara que s’amagui la informació. Els ciutadans tenen el dret a saber què passa, perquè passa i què s’ha fet per resoldre la situació i evitar que es torni a repetir”, diu el diputat Nel Martí.

El PSM Més per Menorca creu que els fets exposats tenen a veure amb la mala gestió de l’hospital, una gestió economicista, centrada en la reducció de costos i no en la salut de les persones. Una mostra d’aquest fet és l’elecció d’un gerent de l’Hospital sense coneixements sanitaris.

Els menorquinistes recorden que l’Hospital Mateu Orfila ha anat retallant contractes essencials per al bon funcionament del centre, com el contracte de neteja.

Tampoc no comparteix el PSM modificacions organitzatives com la de no anomenar a un oncòleg com a cap del servei unificat d’oncologia i de pal•liatius. Per als menorquinistes un servei tan sensible com el d’oncologia hauria de ser dirigit per un especialista en aquesta matèria. En aquest sentit, Nel Martí també ha sol•licitat aclariments al conseller de Salut, perquè expliqui els criteris i el motius de tal decisió.