Avançam

Article d'opinió - Fanni Riudavets

Avançam

Com podeu suposar pel títol d’aquest escrit vull parlar-vos d’Alaior i de les eleccions locals.

Per això ens cal fer una mica d’història. Alaior ha estat sempre un poble en què hem tingut dificultats per tenir presència a les institucions. De fet, només en tres mandats, en tot el període democràtic, hem aconseguit assolir representació en el consistori.

Del 1987 al 1991, Eduard Riudavets en el marc de l’Entesa de l’Esquerra de Menorca, i després jo mateixa com a PSM-Verds del 2011 al 2015, i del 2015 al 2019 com a integrant de Junts per Lô, l’agrupació en què va confluir tota l’esquerra alaiorenca. En cap dels tres casos vàrem aconseguir prou vots per conformar un govern progressista.

És evident llavors que l’hegemonia de la dreta és un fet constatable.

L’autodissolució de Junts per Lô ens va deixar amb un escenari complex. El PSOE intentava renéixer com a força política i que a la seva esquerra només hi restés un conjunt disgregat de persones sense capacitat d’organitzar-se.

Sortosament, des de Més per Menorca es va veure venir aquesta operació i ja des del 2020 es va treballar per enfrontar aquesta problemàtica. Així va néixer l’agrupació local Més per Menorca Alaior que, amb Víctor Ferrer com a coordinador, va reunir a militants del PSM i també dels Verds amb un grapat de joves que no es resignaven a què no hi hagués una veu d’esquerra sobiranista al nostre poble.

La coalició posterior de Més per Menorca amb EU va donar forma a l’opció política que sota el lema Avançam es va presentar a les passades eleccions de maig.

Aquesta coalició encapçalada, a proposta de MxMe, per Isa Allès, ha obtingut uns resultats esperançadors. Si bé és cert que no hem aconseguit trencar el domini de la dreta que ostentarà la batllia quatre anys més, no ho és menys que hem assolit quasi el mateix nombre de vots i regidors que el PSOE. Això, per a una fórmula electoral acabada de néixer, i en unes eleccions marcades pel debat a escala estatal, es pot qualificar de força satisfactori.

Ara ens cal encert en les passes següents. Alaior, sota el govern de la dreta, ha esdevingut un desert cultural, un poble amb un teixit comercial moribund, urbanísticament un caos, i amb mancances enormes en habitatge i en mobilitat.

En definitiva un poble modelat amb esquemes conservadors rancis i sense visió de futur. Així i tot, gràcies al populisme demagògic de l’actual alcalde, ajudat per l’onada dretana que ha granat l’estat espanyol, el Partit Popular ha revalidat la seva majoria absoluta.

Si més no, alguna cosa ha canviat. La presència de Més per Menorca a l’ajuntament i les seves posicions clares i valentes, ha de marcar la diferència. Vet aquí, llavors, el nostre repte i la nostra oportunitat.

Cal que, tot donant absolut suport als regidors de la coalició Avançam, seguem capaços d’enfortir la presència i el discurs de Més per Menorca. Només així propiciarem un canvi.

És necessari en aquest sentit que tots els càrrecs públics de Més per Menorca estableixin fórmules de cooperació, sumin esforços, i vagin dissenyant polítiques progressistes renovades, engrescadores i que responguin a les realitats dels diferents municipis.

A Alaior ja hem fet la primera passa, amb l’ajut i la col·laboració de tots farem les següents. Una cosa, tanmateix, és segura: avançam.

 

Fanni Riudavets.

Notícies relacionades