Condemnam la violència de l’exèrcit marroquí en el campament d’Al-Aaiun

El PSM-EN condemna públicament els fets que han passat aquests darrers dies a la capital del Sàhara Occidental; reclama una actuació urgent per tal d’aturar les agressions que s’estan produïnt després que l’exercit marroquí vagi iniciar el desallotjament violent al campament de protesta de Gdaim Izik; a la vegada que s’adhereix al manifest fet públic per l’Associació d’Amigues i Amics del Poble Saharai de Menorca.

Els nacionalistes mostren la seva solidaritat amb el poble sahrauí, el seu suport als civils que protesten de forma pacífica, i el condol a les famílies dels assessinats per les autoritats marroquines que actuen amb impunitat davant la passivitat i complicitat del Govern marroquí, Nacions Unides i les forces de la MINURSO. El PSM-EN denuncia també la complaença de l’Executiu espanyol, i especialment del Ministeri d’Afers Estrangers, que han demostrat la seva incapacitat a l’hora d’assumir la seva responsabilitat històrica quan es compleixen 35 anys de la signatura dels acords tripartits de Madrid, en què el Marroc invadia il•legalment el Sàhara Occidental amb la connivència d’Espanya.

Des del partit confien que les institucions internacionals actuïn per evitar una catàstrofe humana, és a dir, que el Govern espanyol i la Unió Europea es posicionin i actuïn amb rapidesa per evitar la pèrdua de més vides humanes a a vegada que es reclama una profunda investigació per esclarir els fets i que els responsables d’aquesta barbàrie siguin jutjats.

Aquesta és la enèsima agressió contra els sahrauís concentrats a la ciutat d’al-Aiun, la capital del Sàhara Occidental ocupat, que es produeix com a conseqüència de la falta de fermesa de les institucions per solucionar el conflicte. És preocupant que alguns representants de l’organització del campament de resistència ja estan denunciant una matança, un atac on els helicòpters i els soldats de l’exèrcit marroquí han rodejat i atacat la zona sense pietat, provocant diversos morts i ferits.

La formació política recorda també que fins i tot les Nacions Unides s’ha pronunciat a favor de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació lliure, democràtic i regular per acabar d’una vegada amb aquesta ocupació i•legal, la situació s’ha anat endurint progressivament, sense que ni la mateixa organització internacional ni l’estat espanyol prenguin mesures al respecte.

Per altra banda, el PSM denuncia la situació de bloqueig informatiu imposat per Marroc, impedint l’acccés els periodistes a la capital administrativa del Sàhara Occidental, i amb la detenció dels tres professionals de la Cadena SER que havien aconseguit burlar la censura de Rabat.