El mal finançament del Consell Insular de Menorca

Gràcies al nou sistema de finançament que van signar Bauzá i Tadeo, Menorca rebrà menys recursos que Eivissa i Mallorca per als seus serveis de benestar, transport, cultura, etc.

Amb el PP, Menorca a cada rentada hi perdem un llençol.

El Consell Insular d’Eivissa va informar no fa massa dies, a través d’un comunicat oficial, que per a l’any 2015 rebrà dels

Bauzá i Tadeo

PG de la CAIB, en aplicació de la Llei de Finançament dels Consells Insulars, aprovada el 2014, 2’4 milions més que el 2014, açò és un 6’1% més, i fan un total del 38.800.000 M€ (quan el 2014 va rebre 36.500.000 M€).

http://periodicodeibiza.es/pitiusas/local/2014/136563/consell-eivissa-recibira-2015-mas-presupuestos-del-govern.html

El Consell de Menorca, en canvi, per què no informa de la quantitat, en termes absoluts, que rebrà la institució per al 2015, en aplicació de la nova llei de finançament insular? La informació que facilita el consell menorquí és que Menorca rebrà 272 euros per càpita, i que açò suposa estar per damunt de la mitjana balear (de 215). Però que s’hi amaga davant aquesta dada percentual? El Consell de Menorca havia de rebre per al 2014 33.700.000 M€, i què rebrà per al 2015? Idò la mateixa o pràcticament la mateixa quantitat (amb diferències no significatives). De fet, possiblement Menorca s’hagi de conformar durant molts d’anys amb la garantia de mínims, és a dir amb el mínim finançament. Per què el Consell de Menorca no millora el seu finançament com ho fa el Consell d’Eivissa?

(Informació aportada pel PP sobre la millora del finançament per al 2015) http://www.europapress.es/illes-balears/noticia-pp-asegura-presupuestos-govern-garantizan-aumento-cuentas-consell-menorca-20141029134140.html

(Nota de premsa oficial del que havia de rebre cada consell el 2014) http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?lang=es&coduo=1465004&codi=1709973

(Nota de premsa oficial del 2014, on es diu que la mitjana per habitant serà de 271 euros i la mitjana 214) http://www.cime.es/Contingut.aspx?idpub=3728

L’explicació la tenim amb el nou sistema de finançament que el PP de Menorca i el president insular van acceptar i van “vendre” com una gran millora. Bé idò, ara que el pressupost de la CAIB incrementa els ingressos propis també ho haurien de fer les aportacions per a les competències dels consells. La llei de finançament així ho estableix, però ho fa a partir de nous paràmetres que perjudiquen Menorca, donant més pes per exemple a la població que no als costos fixes o a la diospersió de la població. Així, Eivissa rebrà per al 2015 quasi 5 milions d’euros més (exactament 4,8 M€) que Menorca per gestionar les mateixes competències, i amb uns costos fixes que no varien pràcticament gens per la diferències de població. Dit d’una altra manera, Menorca ha de pagar els mateixos costos fixes que Eivissa amb 5 milions d’euros menys, i açò només es pot traduir en pitjors serveis.

Tan és així que el Consell de Menorca no contempla cap millora del finançament del Consell en el seu pla de reducció del deute (annex).

“El nou sistema de finançament impulsat pel PP hipoteca el finançament de Menorca per a molts d’anys. Per molts d’anys Menorca tindrà el finançament pràcticament congelat, quan Mallorca i Eivissa l’aniran millorant progressivament a mesura que augmentin els ingressos pròpis de la CAIB”, afirmen Maite Salord i Nel Martí.

Els menorquinistes han explicat que presentaran una esmena genèrica al projecte de llei de pressupostos de la CAIB per al 2015, en el sentit de què la Comissió paritària de Govern-Consells es reuneixi per a revisar el pes del cost fix dels serveis i i impulsar una revisió de la llei de finançament dels consells, donada la greu situació en al qual pot quedar Menorca.

04. APROVACIÓ PLA REDUCCIO DEUTE