“El sistema tarifari elèctric espanyol és un robatori a gran escala”

El Ple del Senat ha donat suport una proposta presentada pel senador del PSM-EN, Pere Sampol, per derogar la disposició addicional primera i la disposició transitòria segona del Reial Decret Llei 14/2010 pel qual s’estableixen mesures urgents per a la correcció del dèficit tarifari del sector elèctric, que contenien la retallada de primes al sector fotovoltaic.
La primera d’aquestes disposicions recull una limitació en el nombre d’hores amb dret a prima de les instal•lacions fotovoltaiques, mentre que la segona fa referència a una retallada excepcional d’hores que s’aplicarà durant tres anys i que permetrà al sistema elèctric estalviar uns 2.200 milions en aquest període.
L’aprovació s’ha produït gràcies als suports del PP, PNB, CiU, ICV, ERC i senadors del grup mixt, que han votat en contra d’un vot particular proposat pel PSOE en contra d’incloure una esmena en la Llei Complementària d’economia sostenible per suprimir aquesta retallada a les primeres. Ara, aquesta derogació s’inclourà en aquesta normativa, que haurà de ser avaluada de nou en el Congrés dels Diputats.
Per tant, Sampol ha explicat que ara la cambra baixa haurà de determinar si manté la derogació de la retallada de primes a la fotovoltaica o decideix suprimir la modificació aprovada pel Senat, per a això es requereix la majoria absoluta del Congrés.
El senador nacionalista ha comentat que tant ell com el senador del BNG José Manuel Pérez Bouza han rebut durant les últimes dates nombrosos correus d’afectats demanant que es derogués la retallada de primes pel perjudici que els suposaria a la seva activitat, la qual cosa ha motivat que presentaran dues esmenes en aquest sentit i que van ser ja aprovades en la Comissió d’Economia del Senat i ara ratificades pel Ple de la Cambra Alta.
A més, ha explicat que de les prop de 68.000 explotacions que hi ha a Espanya, més de 35.000 corresponen al que es pudede denominar com Pimes i la viabilitat estaria en risc si es continua amb la retallada de primes a l’energia fotovoltaica.

SISTEMA TARIFARI PERVERS

Durant el Ple del Senat, Sampol ha defensat el valor del sector fotovoltaic i l’eliminació dels efectes negatius per a les petites explotacions que contenien les disposicions addicionals del Reial Decret Llei 14/2010, ja que suposava una reducció unilateral dels ingressos mitjans de fins a un 30%.
A més, ha denunciat la “gran perversió del sistema tarifari elèctric i la manipulació de l’opinió pública que estan practicant el Govern i les empreses elèctriques”, en culpar en la seva opinió a les energies renovables del dèficit tarifari i de l’augment del 11% de les tarifes elèctriques.
En aquest sentit, ha explicat que el sistema, pel qual es fixa un preu únic de MW / hora, fa que les nuclears guanyin 35 euros per megawatt / hora – el que en opinió presenta un saldo de guanys de 2.000 milions d’euros anuals -, igual que passa amb les hidroelèctriques.
“És un autèntic robatori a gran escala”, ha dit Sampol per denunciar que el pervers càlcul de la tarifa elèctrica només beneficia les grans companyies elèctriques, pel que ha advocat per una reforma del sistema tarifari de l’energia elèctrica.
A continuació, podeu visualitzar el vídeo de la intervenció del senador durant la sessió plenària d’aquesta setmana.

Podeu veure el vídeo de  la magnifica defensa del Grup Mixte , a càrrec de Pere Sampol, a la fotovoltaica