“És l’hora del poble, la gent vol canvis importants i profunds”

és hora dels canvis-rectangullar
Davant l’abdicació del rei Joan Carles I, els menorquinistes consideren que és l’hora del poble i és un bon moment perquè la ciutadania prengui la paraula i pugui decidir; perquè el més democràtic és consultar la gent.

Cosa es cou, i per tant, seria un bon moment per fer un canvi profund de les institucions immobilistes i de moltes de les lleis que s’han d’adaptar als nous temps, d’anar cap una democràcia real i molt més participativa, d’anar cap un vertadera divisió de poders, obrir la reflexió sobre el model d’estat, sobre la monarquia parlamentària o la república, sobre la transparència a totes les administracions, sobre les lleis electorals i les lleis de partits i de finançament, sobre privilegis que s’han anat perpetuant amb els anys etc. i, òbviament, també sobre la constitució.
Una part de la societat vol canvis, vol recuperar la seva veu, vol participar activament en la seva societat, i per tant, vol canvis. Ho demostra dia a dia al carrer, als moviments socials, en les passades eleccions europees, en les xarxes socials, i canvis que van més enllà dels quatre retocs que han anat pactant des de fa molts anys els partits majoritaris. El més sensat, per tant, seria demanar, perquè és la manera de saber. No podem tenir por a demanar a la gent! Així, per exemple, es podria començar per demanar a la gent, per exemple, sobre monarquia o república? La majoria de ciutadans i ciutadanes que avui som majors d’edat no vàrem poder votar la Constitució de l’any 78.
La societat canvia, com canvien moltes coses, i no tenir la voluntat d’adaptar-se als canvis és un error monumental. No pot ser que l’actual monarquia parlamentària, el poder del qual emana d’aquesta societat, i que representa, sigui cega i sorda a les demandes que emanen de la societat, i seria un error que no s’adapti als canvis que s’estan produint!.
És un bon moment per iniciar, amb tota serenitat aquest debat que fa tants anys que s’ha estat callat.