MÉS PER MENORCA ja és una realitat

bo Menorca

Neix de la confluència en un moviment menorquinista, ecologista i d’esquerres de persones independents i partits, i resta oberta a noves incorporacions. El moviment suma sensibilitats que tenen de nexe comú menorca, més enllà de sigles de partits, amb l’objectiu de fer confluir política ciutadana amb institucional, a través de la participació i de noves maneres de gestió pública

En aquests moments, les directrius del Govern Central, del de la Comunitat Autònoma i del Consell Insular de Menorca, que emanen del seu laboratori ultraliberal i més dretà i de les directrius de la Troika, han prioritzat actuacions de poc o nul valor social. Així, s’han reduït drets i llibertats, potenciant una austeritat desigual; s’han privatitzat serveis com a única alternativa per sortir de la crisi, posant l’accent en els interessos econòmics per damunt de la majoria de les persones; s’han blindat els grans partits polítics a costa de la pluralitat i la diversitat social, en comptes de potenciar el diàleg i el pacte amb els ciutadans.
A més, es fan polítiques contra la mobilitat sostenible, contra un vertader canvi de model energètic, contra la igualtat en la justícia, contra el territori, contra la llengua i la cultura i s’han potenciat polítiques que menystenen l’autogovern mentre aposten per un nou procés de recentralització. Polítiques que dibuixen un nou model territorial i de desenvolupament en què la prioritat és l’urbanisme a la carta i posar l’interès individual davant del col•lectiu. Un model que fa aparèixer noves desigualtats i que potencia l’ individualisme i la competició enfront de la cooperació i que ens aboca al treball precari i temporal.
Avui, i a pesar de les promeses fetes, tenim uns governants que només han estat capaços de culpar els governs anteriors de no haver sabut fer front a la crisi econòmica, demostrant, després de tres anys de gestió, la seva incapacitat per redreçar la situació: la crisi segueix, no s’atura la reducció del capital humà de la nostra illa i, fins i tot les temporades amb més turistes no es tradueixen en nous llocs de feina, ans al contrari, la temporada s’acurça i les condicions laborals empitjoren.
La presa de consciència de la responsabilitat i de la capacitat individual i col•lectiva en la transformació social ha permès que moltes persones, lluny de deixar de participar, hagin canalitzat el seu activisme polític en moviments ciutadans de tot tipus a Menorca. I, també, a favor d’una democràcia real i participativa i contra l’actual sistema de blindatge del poder polític establert. En aquets context, i donat que hi havia qui creia oportú de canalitzar el seu activisme polític en nous moviments polítics, des de fa temps es va començar a treballar a Menorca, a poc a poc i sense grans ecos mediàtics, en un moviment polític anomenat MÉS PER MENORCA.
Es tracta d’un movim

som més per menorca - copia
ent que assumeix dues premisses bàsiques: per un costat, que l’acció i transformació des de baix són imprescindibles i efectives per al canvi; i, per altre, que la negligència i incompetència dels poders públics, davant la urgència democràtica, social i ecològica (així com la seva connivència amb el poder econòmic), requereixen també de l’acció política i la presència en política com una de les vies de transformació ( i que ha de permetre canviar l’actual model polític i democràtic).
No podíem estar, per tant, d’esquena al moviment ciutadà per recuperar el protagonisme de la política local i insular i fer canvis profunds. El moment polític i històric que vivim reclama una passa més, una suma d’energies i voluntats per afrontar la incertesa i canvis de models en la nostra societat i reclama un moviment que vagi més enllà de les sigles de partits polítics. I aquest, i no altre, ha estat l’embrió del moviment polític anomenat MÉS PER MENORCA. A partir del contacte constant, en aquests darrers anys, amb persones, que seguien els moviments de canvi i obertura que s’estaven produint en el PSM Més per Menorca, Iniciativa-Verds-Equo, Esquerra Republicana i en d’altres moviments polítics, i des de la mateixa reflexió interna, i conscients que calia sumar esforços una vegada més, hem confluït en MÉS PER MENORCA
Es tracta d’un projecte menorquinista que té l’objectiu de fer possible que puguem decidir, des de la nostra illa, sobre qüestions vitals que afecten el territori i la nostra gent. Ni les retallades ni la legislació a mida per facilitar el retorn a l’especulació i a la política del ciment són la solució per l’avui i pel demà dels menorquins i menorquines. Unes receptes que, en definitiva, només fan recular els drets i el protagonisme de les persones, la seva qualitat de vida, la cohesió social i territorial o la protecció del territori insular.
Avui, feim públic el manifest “Un futur millor és a les nostres mans” amb el qual es defineixen els trets principals del moviment MÉS PER MENORCA i els seus objectius. I ho feim amb la intenció de sumar totes aquelles persones, entitats i moviments polítics que defensen i creuen en aquesta Menorca que volem. Amb un esperit positiu i il•lusionant. Perquè, més que mai, la política local i insular s’ha de fer per a les persones. I, per això, treballarem per fer créixer l’espai menorquinista que ha de donar resposta a les autèntiques necessitats dels menorquins.

És per això que el moviment MÉS PER MENORCA resta obert a la incorporació de nous integrants i partits polítics amb qui compartim aquesta visió de Menorca i de la manera de fer política.

Manifest MÉS PER MENORCA