Reclamam al Govern propostes per reduir la contaminació per mercuri als peixos

Nel Martí critica que la Conselleria de Salut hagi amagat un estudi que detecta una presència elevada de mercuri en peixos molt consumits, i insta l’Executiu a estudiar la font de la contaminació i crear un comitè tècnic que elabori propostes per millorar la situació.

El PSM Més per Menorca critica que el Govern hagi amagat un estudi que detecta una presència elevada de mercuri en peixos de les Illes Balears com el lluç, el déntol, el rap o el congre, els quals (especialment el lluç) són molt consumits. L’estudi, elaborat durant el primer semestre de 2014, es va fer amb una mostra de 60 peixos capturats a les costes de Mallorca, Menorca i Eivissa. En 57 dels 60 exemplars es va detectar presència de mercuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El diputat menorquinista denuncia la “política obscurantista” del Govern, que “ha amagat” aquest document com a mínim cinc mesos. I reclama que es prenguin mesures per pal·liar la situació: “Instam el Govern a fer qualque proposta per reduir la contaminació per metalls pesants als peixos, i a informar adequadament a la població. Com a primera passa, des del Grup MÉS i el PSM Més per Menorca proposam investigar l’origen de la contaminació per mercuri que afecta als peixos està controlada. I, en segon lloc, instam el Govern a crear un comitè tècnic amb representants d’organitzacions de defensa del medi ambient que duen anys defensant la mar Mediterrània per tal d’elaborar propostes per millorar la situació”.

D’altra banda, davant els intents del Govern de minimitzar la importància de les conclusions del document, Nel Martí recorda que l’estudi ha estat encarregat pel Govern: “Com poden encarregar un estudi per després restar importància a les conclusions? Si s’hi hagués conclòs que no hi havia contaminació als peixos, la resposta del Govern també hauria estat amagar l’estudi i minimitzar-ne els resultats? És clar que no”.

Martí també critica que l’única resposta de l’Executiu sigui que continuaran fent estudis sobre aquesta qüestió: “Fa només dues setmanes el PP va votar al Parlament en contra de mantenir aquest estudi els propers anys. Ara queda en evidència la hipocresia del PP: només quan s’ha fet públic aquest informe han canviat d’opinió”.

Adjuntam l’estudi del Govern que detecta presència de mercuri als peixos de les Illes Balears.