Sampol aconsegueix que el Senat derogui l’autorització del Govern espanyol per a realitzar prospeccions petrolíferes en aigües de la Mediterrània

El Ple del Senat ha aprovat aquest dimecres derogar el decret del Govern central pel qual s’autoritzava la realització prospeccions d’hidrocarburs en aigües del Mediterrani, concretament en una zona entre la Comunitat Valenciana i l’arxipèlag balear. Així ho ha acordat la cambra alta després de l’aprovació d’una esmena del senador nacionalista, Pere Sampol, registrada a la Llei d’Economia Social, i que instava a la derogació d’aquestes prospeccions petrolíferes, en considerar que són un risc per al medi ambient i la activitat turística de les dues comunitats.

La iniciativa ha estat recolzada pel PP i altres formacions polítiques – inclosos senadors del Grup Mixt – i ha comptat amb el vot en contra del PSOE i CiU, pel que ara correspon al Congrés dels Diputats pronunciar-se sobre si manté aquesta esmena o, per contra, s’oposa a introduir en aquesta Llei d’Economia Social.

Sampol ha expressat la seva satisfacció per l’aprovació d’aquesta esmena que corregeix un “autèntic disbarat” com és el escometre unes prospeccions petrolíferes en una zona basada en l’economia turística i que compta amb un alt valor mediambiental, unit al risc que contaminació que implicava aquestes explotacions davant la possibilitat d’un abocament en aigües del Mediterrani.

En aquest sentit, el senador del PSM-EN ha reclamat a PSOE i CiU que respectin la voluntat del Senat i “no tomben” la derogació de les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània, ja que la unió dels vots pot fer que l’esmena decaigui en la seva tramitació a la cambra baixa.

A més, Sampol ha assenyalat que l’oposició del PSOE a rebutjar les prospeccions petrolieres al Senat evidència “certa esquizofrènia” per part d’aquest partit, ja que dóna suport a Balears i a València la derogació de les prospeccions mentre que voten en contra d’aquesta mitjana a la cambra alta.
Precisament ahir, el Ple del Parlament balear va instar l’Executiu central a anular els permisos concedits per a realitzar prospeccions petrolíferes a la Mediterrània, que va ser secundada per unanimitat.